מרק ירקות אדמתי

בוחשים בקלחת

להלן שיחה אופיינית ביני לבין חבר או חברה בחודש האחרון:
אני: תגיד, נכנסת כבר לבלוג שלי?
חבר: כן, כן, מאוד נחמד, אבל מה עם מתכונים, מתי אתה מפרסם מתכונים?
אני: מה מתכונים? זה בלוג של ביקורות מסעדות, יש מספיק מתכונים באינטרנט.
חבר: כן, אבל לא שלך…
אני (כבר די מיואש): אבל זה לא בלוג של מתכונים…

היום נשברתי. הסיבה היא פרוייקט מיוחד של שני בלוגי אוכל מצויינים: בצק אלים ותופינים, שהחליטו שלא נצליח לעבור את החורף בשלום בלי אוסף מכובד של מרקים שיאספו מבשלנים מרחבי הבלוגוספירה. החלטתי לתרום את חלקי באמצעות מרק שפירסמתי לפני לא מעט שנים בפורום IOL ההיסטורי שנדד אח"כ והפך לפורום האוכל של אורט. אלדד לוי, שניהל את גן האירועים במוזיאון ארץ-ישראל, אימץ את המרק בשינויים קלים, וגם העביר אותו לפרסום בספר המרקים של "על השולחן" בשם "מרק ירקות קלויים". אני מפרסם כאן את הגרסא המקורית, עם השם שנתתי למרק אז: "מרק ירקות אדמתי". אני אוהב את השם כי הוא גם משקף את הצבע של המרק, וגם את הטעם שרציתי ליצור: משהו בסיסי, כפרי, אדמתי.

מרק ירקות אדמתי
מרק ירקות אדמתי

3 קישואים גדולים (לא קלופים)
6 פטריות פורטבלו בינוניות (או 3 גדולות)
כמה כפות שמן-זית
1 בצל גדול (טוב, קלוף)
4 גזרים גדולים (לא קלופים)
פלפל ירוק חריף (בלי הגרעינים)
1 תפוח אדמה גדול (לא קלוף)
4 שיני שום (גם קלופות)
4 כפות רסק עגבניות (כן, מקופסא, זה בסדר)
צרור בזיליקום טרי
צרור פטרוזיליה טריה
1.5 ליטר מים
מלח ופלפל

חותכים את הקישואים וקולים אותם ואת הפטריות בתנור (עם מעט שמן זית) עד שהם משחימים (אם יש לכם גריל פחמים – כמובן עדיף). בינתיים, חותכים את הבצל, השום, הגזרים, הפלפל, ותפוח-האדמה לחתיכות בינוניות. מטגנים את הבצלים והגזרים בשמן בסיר גדול. אחרי כמה דקות, מוסיפים את השום והפלפל וממשיכים לטגן. מוסיפים את תפוח-האדמה ואת הקישואים והפטריות המושחמים (חתוכים לחתיכות בינוניות). מוסיפים את המים, רסק העגבניות וחצי מצרורות הבזיליקום והפטרוזיליה. מביאים לרתיחה ואז מקטינים את האש ומבשלים כ-40 דקות.

טועמים, ממליחים ומפלפלים. אחרי שמקררים, מוסיפים את החצי השני של צרורות הבזיליקום והפטרוזיליה. מרסקים הכל בבלנדר או פוד-פרוססור כך שתתקבל מחית חלקה (מוסיפים מים, אם צריך). אם אוכלים מיד – מחזירים לרתיחה, אבל כרגיל עם מרקים מסוג זה – המרק יהיה טעים יותר יום אחרי. ושוב – זה משהו חד-פעמי! אני לא מפרסם כאן מתכונים! אף פעם! ובכל מקרה אל תנסו להכין אותם כי זה לא טעים! טוב, טוב, דוקטור, אני חוזר למטבח…

מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

14 תגובות על מרק ירקות אדמתי

  1. מונא הגיב:

    כמה שאני שמחה לגלות את הבלוג הזה! מזל שחרגת ממנהגך…
    המרק נשמע פשוט מצויין.

  2. כרמית הגיב:

    באמת נשמע מצויין. בכלל, הבלוגוספירה היום שופעת מתכוני מרקים. מה שגשם יכול לעשות. בכל מקרה, אני אנסה את המתכון בקרוב. אבל בלי הפלפל החריף.

  3. פיינשמקר הגיב:

    תודה מונא וכרמית. דבר אחד שנזכרתי בו עכשיו: במרקים מהסוג הזה, כשהכל מרוסק יחד, יוצא שכל כף שאתה מעלה לפה זהה לקודמתה, ואותי זה קצת משעמם, אז אני משתדל להוסיף עוד משהו לקערית המרק, כדי שכל אחד יוכל לגוון לעצמו את הכפות…
    דברים שנוסו בהצלחה על המרק הזה: כפית של פסטו באמצע (אפשר להכין רגיל מבזיליקום אבל אני אוהב להכין מפטרוזיליה או מכוסברה), כפית של ממרח עגבניות מיובשות, או טפטופים של שמן כמהין (אם יש).

    בתיאבון!

  4. מונא הגיב:

    מסכימה איתך לגבי מרקי מחית. בד"כ אני פשוט משאירה כשליש מהירקות בצד לפני הריסוק (בשביל זה צריך לחתוך אותם מראש בגודל אכיל), ואז, לאחר הריסוק של שני השליש הנותרים פשוט מחזירה אותם.
    קנית אותי בטפטוף שמן הכמהין…

  5. כרמית הגיב:

    איפה קונים שמן כמהין במדינת ישראל?
    בפעם האחרונה שנתקלתי בכזה, זה היה באיטליה.

  6. פיינשמקר הגיב:

    כרמית, אני חושב שיש ב-spices ובדלישס, אבל כדאי להתקשר אליהם ולוודא. הבעיה עם שמן כמהין היא שבהרבה מקרים הוא לא מופק באמת מכמהין, אבל בכל מקרה כמה טיפות ממנו יכולות ממש "לשדרג" מנות (חבל לבזבז אותו על מאכלים מאוד דומיננטיים, כי הטעם יאבד).

  7. ימי פורום האוכל… 9 שנים חלפו 😆

  8. גדי שמשון הגיב:

    אח, ההיסטוריה. אני זוכר את כותרת ההודעה הייחודית עוד מאז. אולי הפעם גם אכין אותו…

  9. בועז הגיב:

    עוד יבוא יום גשום נוסף ונכין גם בבית, אחרי שזכינו להתברך ולהתברמץ יחד עם המרק בגן של אלדד…

    היום ראיתי בדלישס שמן כמהין (שחורות או לבנות) מסוג מצויין. בבקבוקונים בכמה גדלים.

  10. בועז הגיב:

    בא היום!

    אמש התכבדה המשפחה המורחבת בסיר גדול של המרק המשובח, שכלל קוביות מכרבע הירקות (זוקיני צהוב-ירוק, תפ"א, גזר, בצל ופטריות) וטיפטוף נדיב של שמ"כ (שמן כמהין).
    אצלנו גם הבצל והפלפל החריף הוגרלו בטרם הבישול.

    חן חן.

  11. פיינשמקר הגיב:

    אוה, להאכיל את המשפחה זה כבוד! 🙂

  12. ברוך הגיב:

    וואוו, זה נשמע ממש מעניין. אני כבר סגור השבוע על מרק ירקות אחר, ולפי מנהגי הבית, זה יקח עוד כשבועיים עד שאוכל לחזור למרק ירקות. אבל, בהחלט זה יהיה הבא. כמו תמיד – אני מקווה שהכל רשום וכמו שכבר הוזכר על ידי כמה, יש את בעיית שמן הכמהין. אבל חוץ מזה מרקיז, הככללל בסדר. בכל מקרה תשמע ממני תוך חודש – ואני ממש מאותגר ומלא ציפייה.

    אגב – מישהו יודע איפה אפשר למצוא דברים כאלה בצפון (חיפה צפונה) או שאין ברירה אלה לרדת למרכז

  13. foodha הגיב:

    הייתי שואל טלפונית אצל סו-שף 04-8665510
    או את אנדרי סואידן מספיישל רזרב 04-8361187

  14. ירוןר הגיב:

    הו, כמה שהתגעגעתי למרק הזה. ננסה היום עם ירקות הניכר ונראה איך יצא. (-:

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s